Thursday, August 6, 2009

Akershus University Hospital | Oslo | C. F. Møller


More pictures here

Client:Helse Sør-Øst RHF

Engineering:Multiconsult AS,SWECO AS,Hjellnes COWI InterconsultASA

Architect:Arkitektfirmaet C. F. Møller

Landscape:Bjørbekk & Lindheim AS,Schønherr Landskab A/S

Artist:Troels Wörsel, Gunilla Klingberg, Mari Slaattelid, Knut Henrik Henriksen, Jan Christensen, Tony Cragg, Birgir Andrésson, Petteri Nisunen, Tommi Grönlund, Julie Nord, Per Sundberg, Vesa Honkonen, Janna Thöle-Juul, Kristine Halmrast, Mikkel Rasmussen Hofplass

Address:LAkershus, Oslo

Size:137000 m2 (118000 m2 new building)

Year:2004-2008 (2011)

Competition year:2000

Prizes:2000 1st prize in international competition

The new university hospital is not a traditional institution building; it is a friendly, informal place with open and comprehensible surroundings oriented towards the patients and their relatives.
The hospital's various departments all differ in their dimensions, form and expression. The wards have one kind of architectural expression, while the treatment departments have another, and the children's clinic has an expression all its own. This helps to create a varied visual experience, while at the same time making it easy to find your way around.
The design of the complex reveals the influence of the high priority given to daylight for all workplaces, views of the surrounding landscape, and contact with the outside environment. A glass-covered main thoroughfare, in which wood is the dominating material, links the various buildings and functions. This glass street forms the hospital's main arterial route, and is structured as a series of open spaces of differing character, offering various functions such as kiosk, pharmacy, hairdresser, church and café.
The short distances between the functions, the clear organisation and the modern technology give the staff more time for their patients.

Source:C. F. Møller
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe Now: Feed Icon