Sunday, July 5, 2009

Private House,Cahuita,Costa Rica | Gianni Botsford



















By coupling indigenous techniques and materials with modern design technologies and aesthetics GBA has created this intimate double pavilion for a writer in Costa Rica.

A main studio space, with library, writing desk and grand piano, is the writer’s daytime space. The pavilion’s wooden structure, sourced from local timber, sits on a simple foundation of wooden stilts on small concrete pad foundations. Roof beams of up to 10 m long and 355 mm deep allow for an interior with no vertical columns. The mono-pitched roof elevates towards the sea shore, while the interior is through ventilated via a completely louvred glazed end façade.

Set at a short distance along a raised walkway, a second smaller pavilion mirrors the first. This contains sleeping quarters and a bathroom. Externally, the pavilions are clad in corrugated steel sheeting, another locally used construction material. The overall effect is that of a building which blends with its surroundings, both visually and environmentally.

© Photographs copyright Christian Richters

Client :Confidential

Budget :£55,000

Status :Completed

Contractor: Lechenne Construction

Structural Engineers :Tall Engineers
Texts and images :Gianni Botsford
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe Now: Feed Icon