Thursday, November 24, 2011

Teahouse Design | The Black Teahouse | Česká Lípa | Czech Republic | A1 Architects


The inner space of the teahouse could be adjusted by the sliding doors, so there are more levels of perception of nearby landscape. One could enframe his own preferred view as a painting in the interior. There is a daylight play of sunbeams in gilded skylight, when the teahouse is closed. The whole interior is crowned with knitted geometry of cone soffit made out of sisal ropes. The hearth is the central point of the room, from which the space flows to large veranda built with larch planks. The veranda is a unique space for watching the water level and the life beneath. There is another important motif next to the knitted soffit in the interior, it is a rounded wall with clay plaster which integrates three bamboo vases as a reminiscence of famous japanese tokonoma – the niche for flowers and caligraphy.
The Teahouse is carefully designed to become a natural part od the landscape and so the green roof is a fragment of grassy surroundings.
The whole house is covered with charred larch facing and so it is called The Black Teahouse.........more
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe Now: Feed Icon