Saturday, May 23, 2009

The Wroclaw Contemporary Museum in Wroclaw, Poland | Various Architects





















Our goal in designing the Wroclaw Contemporary Museum is to create a functional forward looking building that is modern and timeless. Our design creates a unique and dynamic building that is not formed arbitrarily, but takes it’s shape directly from the complex workings of the museum program and it’s associated functions. The program and form become one to give an optimal experience to museum staff and visitors alike. The building design carves out a generous naturally lit open public space in between the massive closed and artificially lit gallery spaces. It is this contrast in built form that makes for a rich and exciting experience when visiting the museum. The transition from open to enclosed space takes place through the dynamic and twisting glimmering white veil that separates “everyday” experience from the “wunderkammer” which is the Wroclaw Contemporary Museum. The veil which envelops the museum volumes also flows out through the foyer and into the park, thus extending the reach of the building into nature and making a physical connection to the National Gallery and the Panoramą Racławicką.
Facts
STATUS: Competition Complete
CLIENT: Wroclaw Contemporary Museum
SITE: Wroclaw, Poland
SIZE: 23,000 m2
Credit
TEAM: Aleksandra Danielak, Camilla Eduardsen, Jim Dodson, Ibrahim Elhayawan
PARTNERS:

Interiors - Aleksandra Danielak (Krakow)
Engineering - Ramboll WhitbyBird (Bristol and Warsaw offices)
Landscape - G.U.L.O. (Göteberg)

All texts and images from: Various Architects
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe Now: Feed Icon